Studiekeuzebegeleiding bieden

De juiste studiekeuzebegeleiding is lastig te bieden aan scholieren en studenten. Toch is dit erg belangrijk want veel scholieren en studenten maken nog steeds verkeerde studiekeuzes. Dit kost de overheid en de jongvolwassenen erg veel geld. Ook zorgt het voor veel stress voor de jongvolwassenen wat negatieve gevolgen kan hebben. Om deze reden is deze blog geschreven om ervoor te zorgen dat je wat tips krijgt om de juiste studiekeuzebegeleiding te bieden. Lees snel verder. Er zijn verschillende alinea’s geschreven, voor ouders, voor scholen en voor jongvolwassenen zelf. Het is erg belangrijk te beseffen dat de juiste studiekeuze maken niet heel moeilijk is, het kost echter wel veel tijd en energie. Maar hoezo zou je geen tijd en energie in de juiste studiekeuze stoppen? Een verkeerde studiekeuze kost je namelijk zeker een jaar! Lees deze blog dus goed door.

studiekeuzebegeleiding

Studiekeuzebegeleiding bieden als ouders

Als ouders ben je nauw betrokken bij de studiekeuze van je kind, hierdoor wilt je dus ook goed helpen! Maar hoe bied je als ouder nou goede studiekeuzebegeleiding? Dat kan namelijk best moeilijk zijn. Een veelgehoord probleem is het stuiten op weerstand bij je zoon of dochter. Dit kun je deels voorkomen en deels ook niet. Dit blog zal je een aantal tips geven om deze weerstand te voorkomen. In principe moet je zoon of dochter in beweging komen omdat hij of zij dingen moet uitzoeken, er moet actie komen. Als iemand in actie komt vindt er gedragsverandering plaats. De eerste weerstand bij gedragsverandering is het schaden van autonomie. Om de autonomie van je kind te bewaken is het zaak niet te willen bepalen en geen kartrekker te zijn. Zorg er in plaats daarvan dat je een ondersteunende rol hebt en stel vooral vragen. Weerstand? Laat het even rusten!

De rol van onderwijsorganisaties

Als onderwijsorganisatie ben je nauw betrokken bij het geven van studiekeuzebegeleiding. Daarom is het heel belangrijk te weten hoe je dit moet doen, er zijn namelijk veel verschillende soorten aanpakken. De beste manier is het bieden van een praktijk gebaseerde omgeving . Een praktijk gebaseerde omgeving stelt jongvolwassenen in staat te reflecteren op motieven en kwaliteiten. Dit is ontzettend belangrijk want bewustwording van kwaliteiten en motieven geeft richting. Vanuit daar kun je kijken naar het aanbod studies, het aanbod studies is ontzettend breed en daarom is het goed om te trechteren. De studiekeuzegids kan daar goed bij helpen, zorg ervoor dat je leerlingen deze aanschaffen of dat jullie deze als onderwijsorganisatie beschikbaar hebben. Werk dus aan je loopbaanbeleid als je de juiste studiekeuzebegeleiding wilt bieden!

Externe partijen inhuren voor begeleiding

Je kunt er ook voor kiezen een studiekeuzecoach of studiekeuzeadviseur in te huren als je er niet uitkomt. Dit kun je zowel als onderwijsorganisatie als particulier doen. Dit helpt je namelijk enorm bij het maken van de juiste studiekeuze. Studiekeuzebegeleiding kost geld maar je krijgt er ook direct iets voor terug. Er is veel verschil in kwaliteit wat betreft studiekeuzebegeleiding. Zorg er daarom voor dat je dit goed uitzoekt.